[...] że w przedłużonym (ponad l godz.) wysiłku kluczowe znaczenie ma podawanie odpowiedniej ilości płynów w celu utrzymania normalnego nawodnienia oraz źródeł energii bogatych w węglowodany, ubogich w tłuszcze i o średniej zawartości białka. Dieta ta powinna zawierać wystarczającą ilość przynajmniej 13 witamin i 16 soli mineralnych i być tak [...]
[...] insuliny, takie jak: monohydrat glukozy, tauryna, 4-hydroksyizoleucyna, D-pinitol, insulinogenne ekstrakty roślinne. - Dostarcza organizmowi najlepszej jakości białko i węglowodany w optymalnej proporcji. Komponentami białkowymi są: izolat białka serwatkowego, koncentrat białka serwatkowego oraz izolat białka sojowego. - Jest bogatym źródłem [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] na kg masy ciała. Zanim zajmiemy się mnożeniem pamiętajmy, że 1g węglowodanów/białka ma wartość 4,1 kcal a 1g tłuszczy ma wartość 9kcal. I teraz mnożymy: (waga*białko)+(waga*węglowodany)+(waga*tłuszcze). Przyjmijmy to zapotrzebowanie 3500kcal oraz wagę 80kg i wartości dla białka: 2,5g; dla węgli: 5g; dla tłuszczy 1,5g. Wyszło nam: [...]
[...] na energie jest największe. Pijąc przed i w trakcie treningu zabezpieczamy energetycznie swój organizm, dzięki czemu możemy ćwiczyć wydajniej a dodatkowo spożywając węglowodany po treningu (szczególnie, gdy trening siłowy łączony jest z aerobowym) uzupełniamy glikogen mięśniowy. Gdy dostarczymy organizmowi odpowiednią ilość węglowodanów [...]
[...] kombinacje CC. Białkiem nikt nie manipuluje. Białko od punktu A do punktu B – jest na stałym poziomie . Można tez manipulować tłuszczami. Najczęściej główną rolę odgrywają węglowodany – wiadomo, bo: -najtaniej -najprościej -i najszybciej manipulować tym makroskładnikiem. W tym poście też skupie się na dwóch metodach: -carb [...]
[...] Więcej o błonniku tutaj http://www.sfd.pl/t160752.html Indeks glikemiczny (IG) – mówi o tym, jak bardzo wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu posiłku zawierającego węglowodany. Glukoza, jest głównym cukrem który powstaje w trakcie trawienia pokarmu w przewodzie pokarmowym. Im szybciej wzrasta, tym jednocześnie w większym stopniu wzrasta [...]
[...] i ryzykiem rozwoju wielu poważnych chorób. Jak się okazuje jednym z najsilniejszych czynników zwiększających aktywność tego hormonu w ludzkim organizmie są cukry ( węglowodany), szczególnie o wysokim indeksie glikemicznym, czyli te, które są bardzo szybko trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Nadkonsumpcja węglowodanów prostych [...]
[...] Jeśli stać cię na dobrą dietę, to możesz pomyśleć o jakichś suplementach. Jeśli nie masz diety raczej nie warto FASZEROWAĆ SIĘ GAINERAMI (produkty zawierające w większości węglowodany i trochę białka) I "BULKAMI" (50% białka, 50% węglowodanów). Podstawa to dieta - względnie białko w formie WPC/WPI/WPH. Dlaczego? We współczesnym jedzeniu i tak [...]
[...] i ryzykiem rozwoju wielu poważnych chorób. Jak się okazuje jednym z najsilniejszych czynników zwiększających aktywność tego hormonu w ludzkim organizmie są cukry ( węglowodany), szczególnie o wysokim indeksie glikemicznym, czyli te, które są bardzo szybko trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Nadkonsumpcja węglowodanów prostych [...]
[...] w pierwszej kolejności głównym źródłem energii. Istotą takiej diety jest po prostu ograniczanie kalorii, jakie spożywamy. Należy pamiętać, aby głównym źródłem energii były węglowodany złożone a nie proste - te ostatnie są spalane w bardzo szybki sposób i dostarczają szybko energii ich wadą jest to, iż kiedy nasz organizm nie potrzebuje energii [...]
[...] stanowi miłe urozmaicenie. Piwo może wzbogacić dietę, ponieważ: > prawie nie zawiera sodu > jest ubogie w białko > jest wolne od tłuszczy i cholesterolu > jest ubogie w węglowodany. Jeśli ze względu na zawartość alkoholu piwo nie może być elementem diety, to alternatywą jest piwo bezalkoholowe. Piwo dla diabetyków. Piwo zawiera węglowodany [...]
[...] nasz organizm przerabia na tłuszcz i magazynuje je w ciele. Często słyszę że nie można jeść tłustych potraw na diecie, natomiast wydaje mi się że od tłuszczów groźniejsze są węglowodany (cukry). Groźniejsze dla nas są tłuszcze, które nasz organizm sam produkuje niż te spożywane w pokarmie – podobnie jest z cholesterolem. Białko – jak już [...]
[...] lub grejpfrut. Bo to jedzą kulturyści. Na inne produkty typu jogurt,białe pieczywo,wrapy,mięso wieprzowe,itp. – są dwa wytłumaczenia: -albo zbyt dużo węglowodanów prostych,a węglowodany proste = duże IG, więc to nie jest wskazane -albo zbyt dużo tłuszczu,nie ważne że taka czekolada gorzka nie tylko nie zrobi krzywdy,to do tego wspaniale wpływa na [...]
[...] zgromadzone w mięśniach mają niewielki udział w całkowitym wydatku energetycznym lub nie uczestniczą w nim wcale. Małe jest również zużycie węglowodanów: zapotrzebowanie na węglowodany zaspokaja głównie glukoza we krwi, natomiast zapasy glikogenu w mięśniach pozostają nienaruszone w ogóle lub tylko w niewielkiej części (patrz wykres). Najwięcej [...]
[...] Ale od początku, co powinniśmy zrobić? Najpierw przede wszystkim należy spożywać węglowodany z niskim indeksem glikemicznym, wyjątek posiłek od razu po treningu, tu ładujemy wysokie. Do tego zwiększamy kosztem węgli, ilość białka w diecie (2,5-3g minimum) [...]
[...] spożycie węglowodanów, zwiększając jednocześnie konsumpcję tłuszczów. Jedząc znaczne ilości tłuszczu, spalamy podczas wysiłku tłuszcz i analogicznie, dieta bogata w węglowodany powoduje przewagę metabolizmu cukrowców. Trening istotnie zwiększa aktywność enzymów glikolitycznych i lipolitycznych. Kierunek tych zmian adaptacyjnych będzie w [...]
[...] idealna dla osób, które ćwiczą siłowo, gdyż znacznie łatwiej jest zachować mięśnie (ich doniosłe znaczenie podkreślałem w poprzednim artykule), gdy okresowo są wprowadzane węglowodany do diety. Jak łatwo zauważyć, ilość dozwolonych węglowodanów sięga poziomu nie przekraczającego granicy 100g dziennie, uznawanej przez większość znawców tematu za [...]
[...] dniu ładowania spożywamy 2g białka na kg wagi ciała i do 60g tłuszczu oraz od 6-10g węglowodanów(chodzi o nad konpensacje glikogenu).Na początek najlepiej spożywać węglowodany proste(glukoza) a później złożone(Np. kasze, płatki, ryz),oczywiście pewna ilość słodyczy jest dozwolona Po co ładowania? Cóż określę to jako potrzeby zarówno [...]
[...] Najczęściej odżywki typu Carbo używają biegacze, kolarze, pływacy, piłkarze, koszykarze, ale także trójboiści czy kulturyści. Zastosowane w Big Zone 100% Pure Carbs węglowodany o różnych długościach łańcucha, w optymalnie dobranych proporcjach, pozwalają na stopniowe odzyskiwanie traconej energii i elektrolitów. Odżywka przyjęta [...]
[...] insuliny, takie jak: monohydrat glukozy, tauryna, 4-hydroksyizoleucyna, D-pinitol, insulinogenne ekstrakty roślinne. - Dostarcza organizmowi najlepszej jakości białko i węglowodany w optymalnej proporcji. Komponentami białkowymi są: izolat białka serwatkowego, koncentrat białka serwatkowego oraz izolat białka sojowego. - Jest bogatym źródłem [...]